måndag 16 april 2012

Det mobila Kenya

Jag bara måste skriva om det mobila Kenya och då syftar jag inte på rörlighet (Kenyanerna reser sällan hemifrån) utan om deras symbiotiska förhållande till mobilen. För ingenstans har jag upplevt människor så fastvuxna vid sina nallar som här. De har inga fina mobiler, tvärtom hänger de knappt ihop ibland och är av de märkligaste varumärken. Har ni exempelvis hört talas om ”Okia”? ;-)

Alla vuxna håller en mobil i handen eller har den i höftskynket eller väskan. Ett av mina första Kenyanska intryck var kulturkrocken ”Masaikrigare köper kontantkort”. Masai är den mest traditionsbundna av alla stammar och lever som de alltid har gjort, som nomader i sina speciella rödrutiga plagg och med den karakteristiska trästaven i handen. Man slår ut framtänder, töjer öron (rejält!) och en del bränner in cirklar i kinder och panna på sina spädbarn, ärr som sitter kvar hela livet - allt för att visa att man är en vacker, stolt och modig Masai. Det är, minst sagt, lite udda att se en Masai så självklart ladda sin mobil. 

Mobilkulturen är inte särskilt hövlig. Man svarar i alla lägen oavsett om det är mitt i en lektion, middag eller läkarundersökning. Bendettah, som ofta pratar inför stora grupper, gör helt enkelt paus när det ringer och svarar högt ”Hello!” i en uppfordrande ton. Medan hon avhandlar sitt ärende sitter publiken lugnt och väntar till hon är klar. Till hennes, och kenyanernas, försvar kan sägas att samtalen ofta är väldigt korta. Så korta att du emellanåt knappt förstått vad personen avsåg med sitt samtal innan det är över. Allt för att spara markeringar.


Du laddar mobilen (“Top up” som de kallar det själva) genom att köpa värdebevis som ser ut som skraplotter på allt från 5-1000 KSH. Du skrapar fram en sifferkombination som du ringer in till ditt konto och får snabbt besked om ditt nya saldo. På samma enkla sätt kan du alltid hålla koll på hur mycket ”airtime” du har och även samla lojalitetspoäng, ”Bonga points”. Man kan faktiskt ringa på kredit också, så kallade ”Postpay account”. En service som säkert är ovärderlig i ett land där du sällan kan planera dina ekonomiska tillgångar. En annan finess är Mpesa – den mobila banken. Du kopplar på en bankservice till ditt telefonkonto och kan därmed överföra pengar, betala kontantlöst direkt i affär mm och får alltid mess på alla dina transaktioner. Sätter in pengar gör du hos Mpesa-ombud som funkar som posten och Svenska Spel-ombuden hemma. Smart, smidigt och tillgängligt. 

Att Kenyanerna är så beroende av sina mobiler skiljer dem inte från oss i den industrialiserade världen. Så klart. Men deras mobiler har en överlevnadsdimension som vi saknar, när all annan infrastruktur är undermålig eller för dyr. Det är solklart att utbyggnaden av det mobila nätet starkt bidrar till landets tillväxt och utveckling. Artighet – det får komma i nästa skede.

2 kommentarer:

  1. Och jag som hade hoppats att du skulle bli manad att ta en paus från mobilen men istället kom du till ett samhälle som uppmuntrar att använda den! haha ;)

    SvaraRadera
  2. Av alla här är det jag som använder mobilen minst ;) Kram

    SvaraRadera